‘Veluwe en Oostvaardersplassen geschikt voor hoogste windmolens ter wereld’

BRON: DE STENTOR https://www.destentor.nl/apeldoorn/veluwe-en-oostvaardersplassen-geschikt-voor-hoogste-windmolens-ter-wereld~ac4a3e7b/

De Veluwe en de Oostvaardersplassen zijn geschikt voor het plaatsen van de grootste windturbines ter wereld. Dat stellen dataspecialisten van Geodan. Beide natuurgebieden bieden de randvoorwaarden die nodig zijn voor de torenhoge windmolens, constateren ze.

Wil Nederland zijn duurzaamheidsdoelstellingen halen, dan moet er gas worden gegeven met het realiseren van alternatieve energievoorzieningen. Zodra daar echter gebieden voor worden aangewezen, blijkt de wereld voor omwonenden ineens te klein: ‘Niet in mijn achtertuin!’

In Apeldoorn laaiden bijvoorbeeld felle protesten op tegen de bouw van drie windmolens op Beekbergsebroek, waarna de gemeenteraad bakzeil haalde. Ook een windmolenplan op een Zwols bedrijventerrein haalde de eindstreep niet. In Ommen en Staphorst daarentegen deed de provincie zijn gezag gelden en werden tegenstribbelende gemeenteraden buitenspel gezet.

Geodan, een bureau met 170 medewerkers dat is gespecialiseerd in ‘location intelligence’ en data voor onder meer ministeries vertaalt in ‘slimme kaarten’, houdt zich niet met sentiment bezig. Of je iets moet willen, daar mogen anderen zich over uitspreken, vindt Geodan. Het begint met de vraag waar het kan.

wil je het hele bericht in PDF formaat lezen, klik dan op de link hier onder.

Veluwe en Oostvaardersplassen geschikt voor hoogste windmolens ter wereld