Oplaadtoerisme en Nieuwe Laadpalen

Naar aanleiding van de eerder gestelde vraag aan de gemeente “Kan de gemeente niet “gewoon” in elke straat in onze wijk waar openbare parkeerplaatsen zijn, één of enkele (afhankelijk van de grootte van de straat) openbare oplaadpunten creëren, om zo het oplaadtoerisme te verminderen?”, het volgende bericht van de gemeente:

Op dit moment werkt Apeldoorn met een vraag volgend systeem bij het plaatsen van laadpalen. Dat betekent dat als iemand een laadpaal wil, dat diegene daarom kan vragen bij Gemeente Apeldoorn. Als diegene geen eigen parkeerplaats heeft (oprit of parkeerplaats van VVE/Woningbouwcorporatie) dan realiseren we er een in de openbare ruimte. We hebben een aantal locaties, zoals rondom het stadscentrum en bij winkelcentra, waar we ze zonder aanvraag plaatsen.

In de toekomst, als er meer elektrische auto’s op de weg zijn, kunnen we een paar plaatsen per straat beschikbaar stellen voor elektrische auto’s. Dit zal het oplaadtoerisme verminderen. Op dit moment kan dat echter niet. Er zijn niet genoeg elektrische auto’s om die plekken op te vullen. Veel plekken zullen leeg staan, en dit kunnen we niet legitimeren naar de buurtbewoners. In veel delen van Apeldoorn is er een parkeerprobleem. We kunnen dan niet zomaar de schaarse plekken weggeven.

Overigens hanteren we in Apeldoorn een 100 meter beleid betreft parkeren. Bij een hoge parkeerdruk verwachten we dat automobilisten bereid zijn om tot 100 meter van hun bestemming te parkeren. Als dit niet kan gaan we kijken naar parkeerproblemen. Het is helaas niet mogelijk om in sommige straten extra plekken te realiseren zonder dat daar hoge kosten en afbreuk van groen tegenover staan. We nemen deze de meldingingen wel mee, als de weg heringericht wordt. Omdat dan de straat volledig wordt opgebroken, kunnen we goedkoop nieuwe plekken aanleggen.

Op dit moment leveren we maatwerk en in de toekomst kunnen we overgaan tot vraagsturend laadpalen plaatsen. Ik hoop hiermee jullie vraag te hebben beantwoord.

Meer weten over verkeer in Gemeente Apeldoorn? Kijk dan eens op Apeldoorn.nl/Verkeer. We hebben ook een pagina voor vragen over oplaadpunten: Apeldoorn.nl/elaadpunt.