Gebruik je hersenen en doe mee aan Het Sportieve Brein

Met deze slogan introduceert de Apeldoornse Bridge Federatie (ABF)  in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn het seniorenproject Het Sportieve Brein.

Project Het Sportieve brein is een beproefd project, dat eerder al door onder andere de gemeenten Hoogeveen en Deventer met succes is gelanceerd.

Het idee is om bridge-cursussen aan te bieden aan de doelgroep 60-plus. De cursus bestaat uit een basiscursus van 12 weken en (eventueel) een vervolgcursus van 12 weken. Daarna worden de deelnemers begeleid binnen een Start/oefenclub waarbij delen uit de cursus worden herhaald en spellen worden uitgelegd, zodat het spel uiteindelijk beklijft.

Iedere ouder verdient het om deel uit te maken van een sociaal netwerk. Een sport uitoefenen in clubverband kan daar een belangrijke rol in spelen. Vooral als die sport toegankelijk is voor ouderen, die steeds meer te kampen hebben met lichamelijke beperkingen, waardoor ze in een isolement dreigen te komen. Behalve dat de ouderen een sociaal netwerk kunnen opbouwen, worden hun hersenen getraind waarmee achteruitgang van hun hersenactiviteit kan worden voorkomen.

De Gemeente Apeldoorn beschikt over subsidiepotjes om dergelijke projecten te steunen en draagt dit project een warm hart toe. Vooral omdat tegelijk met de bridge-cursus de deelnemers ook een passend beweegaanbod ontvangen. Om tot een goed sport- en beweegprogramma te komen, wordt door middel van een vragenlijst onder de deelnemers geïnventariseerd waar de behoeften liggen. Vanuit deze inventarisatie wordt er een aanbod gerealiseerd door een wandel- en een fietsorganisatie. Tijdens de bridgelessen worden er korte presentaties gegeven op gebied van zorg, leefstijl en bewegen.

De bridge-cursussen starten eind september. Er staan 3 cursussen gepland met elk 24 deelnemers. De cursussen wordt grotendeels door de Gemeente gesubsidieerd, van de deelnemers wordt een eigen bijdrage van slechts € 30 gevraagd.

De deelnemers kunnen zich aanmelden door per mail een inschrijfformulier aan te vragen bij actie@bridgeninapeldoorn.nl.  Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u een van de onderstaande informatiebijeenkomsten bijwonen.

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN:

Apeldoorn Zuid : 1 juli om 14.00 uur bij Denksportcentrum, Dubbelbeek 24