De Raad nog niet eens over de plannen Wethouder Willems over Dorps- en Wijkraden

Er gloort onverwachts weer hoop voor Apeldoornse dorps- en wijkraden

Kan de stekker er eind dit jaar uit bij de dorps- en wijkraden in Apeldoorn, omdat de gemeente ze gelijkschakelt met willekeurige actiegroepjes? Of is het genoeg dat alleen de slechte op hun plek worden gezet? Ineens gloort er weer toekomst, constateerde een aantal bestuurders gisteravond.

De dorps- en wijkraden – vertegenwoordigers van het algemeen belang in hun gebied – hebben een knallend conflict met de gemeente, in het vooruitzicht dat die hun positie ondermijnt. Wethouder Wim Willems probeert de inspraak vanuit de samenleving anders te organiseren. Door de manier waarop hij dat wil doen, vrezen veel dorps- en wijkraden dat ze zichzelf binnenkort kunnen opdoeken.

Licht uit

De wijkraad Apeldoorn-Zuid noemde de gemeenteraad gisteravond zelfs al een datum: op 31 december doet die raad het licht uit als de plannen niet worden bijgesteld. Ook vijf andere raden hielden een ultiem pleidooi om de gemeenteraad tot inkeer te brengen.

Enorme fout

Als die hen als vanzelfsprekende gesprekspartner wegstreept bij zaken in een wijk of dorp, is dat een enorme fout, benadrukten ze. Juist zij hebben oog voor het algemeen belang in hun dorp of wijk, drukten ze de politieke partijen op het hart, én kunnen dus advies geven.

Écht niet goed

Dat geluid uitten ze al meerdere malen, maar haalde tot dusver weinig uit. Ze voelen zich niet serieus genomen. Sinds burgerparticipatie op het Stadhuis op de agenda staat, is er vooral tégen hen gesproken maar niet mét hen, gooiden ze de gemeente gisteravond ook nog eens voor de voeten.

Daarin kregen ze bijval van meerdere raadsleden. ,,Dit proces is écht niet goed verlopen’’, beaamde Alinda Fredriks (CDA).

Opening

Fredriks zocht net als Jarin van der Zande (ChristenUnie) een opening voor de dorps- en wijkraden. Sowieso moet de gemeente de huidige werkwijze – waarin die raden vroegtijdig worden geconsulteerd – nog niet overboord zetten voordat er een goed werkbare nieuwe oplossing is, stelden ze. Maar ook betwijfelen ze of het überhaupt verstandig is om de positie van de dorps- en wijkraden sterk in te perken.

Sunita Biharie (SP) benoemde een van de pijnpunten: niet alle wijkraden functioneren even goed. Als dorps- en wijkraden echter kunnen aantonen hoeveel mensen ze vertegenwoordigen en dat ze goed werk doen, zouden die wel degelijk een positie moeten houden, vinden meerdere partijen. Raden die dat niet kunnen, hebben pech.

Voorschot

Het duurt nog wel even voordat het laatste woord over ‘burgerparticipatie’ is gesproken op het Stadhuis. Volgende week krijgt Willems van de raad te horen of hij in ieder geval op de goede weg is en met de verdere uitwerking aan de slag mag. Dat dorps- en wijkraden op basis van ‘legitimiteit’ een positie krijgen in zijn nieuwe model, daar kan hij wel wat mee, nam de wethouder daarop vast een voorschot.

Verrassend

Voor de aanwezige voorzitters van de dorps- en wijkraden was het best een verrassende ontknoping. Zij vreesden dat ze geen beweging meer zouden weten te krijgen in de kwestie. ,,We zijn tevreden dat er toch een opening lijkt te zijn gekomen’’, reageerde Werner Ludwig, van de dorpsraad Hoenderloo. ,,De gemeente lijkt alsnog meer rekening te willen houden met goed georganiseerde dorps- en wijkraden. Na de zomer zullen we er verder over praten.’’

Bron: De Stentor Apeldoorn. Gep Leeflang 03-07-20
https://www.destentor.nl/apeldoorn/er-gloort-onverwachts-weer-hoop-voor-apeldoornse-dorps-en-wijkraden~a78e5c48/
Wilt u niets missen? Abonneer dan ook op De Stentor. Klik op de link om de aanbiedingen te zien. https://www.destentor.nl/abonnementen/abonnementen/st/?otag=t2ejen&utm_source=st&utm_medium=interne_referral&utm_content=tekstlink_header

Wilt u de inspraaknotitie van de Wijkraad nalezen? Klik dan op de link. Inspraak WRZO 02-07-2020