Matenpark

Het Matenpark – het grootste stadspark van Apeldoorn – is de groene long van het stadsdeel Zuidoost. Bewoners kunnen hier fietsen, wandelen en spelen.
Wilt u snel een indruk krijgen?
Kijk dan naar het volgende filmpje

Het gebied is door diverse uitbreidingen van scholen en zorginstellingen nog maximaal 1300 meter lang en 250 meter breed, maar nog steeds met een totale oppervlakte van 30.000 vierkante meter. Het heeft door de groenomzoomde waterpartijen, de omliggende kruidige grasvelden en vele uitgegroeide houtwallen een landelijke uitstraling. Het park heeft een natuurlijk karakter gekregen met veel inheemse bomen, struiken en kruiden, welke veel dieren (vooral insecten en vogels) aantrekken.

Het ecologisch beheer van het park zorgt voor een grote soortenrijkdom. De vijvers bevatten veel vis, maar door de wisselende waterkwaliteit is de natuurwaarde nog niet erg groot. Wel is de kleur natuur-echt, want afhankelijk van het seizoen en weer wisselt het van lichtgeel tot feloranje, dat veroorzaakt wordt door leemdeeltjes (geel), die in het water zweven. Als deze ijzerhoudende bodemdeeltjes opdwarrelen en in contact komen met de zuurstof in het water dan gaan ze oxideren en krijg je die opvallende roestkleur.

In het Matenpark bevindt zich een prachtige heemtuin, een uitgebreide kinderboerderij, en sinds de zomer 2012 ook een prachtige waterspeelplaats. Allemaal zeer het bezoeken waard!